چاقی و باکتریهای روده ای

ScienceDaily(May 30,2010)

دانشمندان به تازگی نقش باکتریهای موجود در لولۀ گوارش و ارتباط آنها در ایجاد چاقی را کشف کردند. نتایج این مطالعه در صد و دهمین کنفرانس جامعه میکروبیولوژی آمریکا ارائه شد.

بر اساس تحقیق اخیر، دانشمندان به ارتباط عوامل ژنتیکی و نوع باکتریهای ساکن در دستگاه گوارش که سبب  مستعد شدن برخی از افراد به چاقی می شود، دست یافتند. این نتایج مکانیسم ارتباط ژنتیک و چاقی  را در برخی افراد آشکار نمود. به گفتۀ Margaret Zupancic عضو هیئت عملی انستیتو علوم ژنتیک دانشگاه پزشکی مریلند: این نتایج در آینده به غربالگری ژنتیکی و ابداع روش درمانی جدیدی برای درمان افراد چاق کمک خواهد کرد.

Zupancic و همکارانش به بررسی انواع باکتریهای موجود در دستگاه گوارش  افراد چاق و لاغر در جمعیت ساکنین پنسیلوانیا که از نظر ژنتیک و شیوۀ زندگی شباهت هایی دارند، پرداختند. ابتدا آنها هیچ ارتباطی بین نوع باکتریهای دستگاه گوارش و چاقی نیافتند. اما زمانی که فاکتورهای ژنتیکی را در افراد شرکت کننده بررسی نمودند، طرح خاصی از این ارتباط ظاهر شد. از نظر آماری ارتباط واضحی بین وجود ژن FTO (نوعی ژن که با چاقی مرتبط است) و وجود نوع مشخصی از باکتریها در دستگاه گوارش این گروه مشاهده شد.

محققین متوجه شدند افرادی که دارای توالی ژنتیکی خاصی در سلولهای گیرندۀ چشایی هستند، نوع باکتری های لوله گوارش  آنها دارای تنوع کمتری است که این موضوع در میان افرادی که  چاقی کمتری دارند، دیده می شود.

اگرچه این تحقیقات در مراحل اولیۀ خود می باشد اما نتایج آن می تواند در درمانهای پروبیوتیک و آنتی بیوتیک علیه چاقی که با ژنتیک افراد و نوع باکتریهای دستگاه گوارش آنها مرتبط است، کاربرد داشته باشد.

در تحقیق دیگری که توسط محققین مرکز تحقیقاتی Fred Hutchinson بر روی زنان چهل تا چهل و پنج ساله صورت گرفت، محققین ارتباط بین میزان چاقی افراد شرکت کننده با وجود نوع خاصی از باکتریها  بنام Bacteroidetes دست یافتند .

در برخی از  تحقیقاتی که در این زمینه در کنفرانس میکروبیولوژی ارائه شد، تفاوت مشخصی بین جمعیت های باکتریایی لولۀ گوارش افراد معمولی و چاق گزارش نگردید.

در یک مطالعۀ دیگر که بر چاقی دوران کودکی تمرکز داشت، تفاوتهای میکروبی در لولۀ گوارش افراد چاق و طبیعی دیده نشد. محققین به بررسی توانایی میکروبها در تولید و تبدیل انرژی مواد غذایی پرداختند. آنها دریافتند که در مدفوع کودکان چاق مقادیر زیادی اسیدهای چرب با زنجیرۀ کوتاه وجود دارد. به گفتۀ دکتر payne از انستیتو تغذیه و سلامت سوئیس این موضوع نشاندهندۀ اینست که اگر چه جمعیت میکروبی دستگاه گوارش کودکان چاق و طبیعی مشابه است، اما میکروبهای دستگاه گوارش کودکان چاق دارای توانایی بیشتری در تبدیل انرژی مواد غذایی به انرژی قابل استفاده برای بدن هستند. اسیدهای چرب با زنجیرۀ کوتاه در کبد به تری گلیسرید و گلوکز تبدیل می شوند. این تبدیل تقریباً 10% انرژی اضافه تر برای بدن ایجاد می کند. افزایش تولید اسیدهای چرب با زنجیرۀ کوتاه توسط باکتریهای دستگاه گوارش کودکان چاق باعث تولید انرژی بیشتر برای آنها و در نتیجه چاقی می گردد.

در حالیکه اهمیت تغذیۀ متعادل و انجام ورزش منظم نباید فراموش شود، نتایج برای دانشمندان اطلاعات جدیدی نسبت به چاقی دوران کودکی بر اساس میزان فعالیت باکتریهای روده ای و نوع باکتریهای روده ای آنها فراهم کرده است. با داشتن این اطلاعات و ابداع روش درمانی جدید شاید بتوان از تولید انرژی بیشتر از مواد غذایی هضم نشده جلوگیری کرد.

منبع:                                                                                          www.sciencedaily.com